Nincs megjeleníthető tartalom

BakonyiHírek.hu

Vastag Ricsi hitvallása táncról, hagyományőrzésről, a paraszti kultúra értékeiről

Populáris hír

Ricsi élethivatása a néptánc, a Balaton-felvidék és a Bakony népi hagyományainak kutatása, régmúlt kincseinek átörökítése.

Napjainkban néptáncos hagyományaink a táncház mozgalomnak köszönhetően egyre megbecsültebb helyre kerülnek. Megyénkben ennek egyik mozgatója Vastag Richárd, akinek művészeti vezetésével decemberben az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban nagyműsorát mutatja be Veszprém megye táncaiból a Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes. Ricsi élethivatása a néptánc, a Balaton-felvidék és a Bakony népi hagyományainak kutatása, régmúlt kincseinek átörökítése. Folyamatos a szakmai kapcsolata a Laczkó Dezső Múzeum szakembereivel és a pécsi egyetem kulturális antropológia tanszéke kutatóival.

Vastag Ricsi élethivatása a néptánc

– Kiváló gyermektánc együttesek és táncművészeti iskolák mellett egyre szélesebb körben terjednek azok a helyi közösségek, melyeknek tagjai az élő népművészet megismerését, az ezekkel kapcsolatos szórakozási lehetőségeket tűzték ki célul maguknak. Megnyugvást nem ismerő rohanó világunkban a múltunkra, paraszti kultúránkra sokan elavultként tekintenek, pedig ezek megismerése ad lehetőséget egy biztonságos jövő alakítására. Ennek egyik lehetősége a tánchagyományok továbbörökítés. A néptánca a  mozgás és a személyiségfejlesztésen túl alkalmat teremt a gyermekek és fiatal felnőttek életminőségének javítására, a paraszti világról alkotott ismereteinek bővítésére. Ezek eredményeként büszkék lehetnek szüleik, nagyszüleik, dédszüleik öröklött tudására, rácsodálkozhatnak lakóhelyük értékeire, szépségeire és megélhetik a közösségbe vetett hit erejét. Az értékmentő erejű tánckörökbe, néptáncegyüttesekbe való csatlakozás ifjúsági és felnőtt társaságok tagjainak egyaránt nyújt kiváló és igényes szabadidős, kikapcsolódási lehetőséget. A táncházak a minőségi zenékkel tűzdelt kulturált szórakozás és az eltűnőben levő tartalmakkal teli beszélgetések színterei lehetnek. Nyitottak, elérhetőek és befogadóak.

 

E gondolatok mentén, közel ötven fővel működik a Gerence néptáncegyüttes és Vastag Ricsi ezen túl képzéseket, családi táncházakat, játszóházakat, előadásokat szervez és tart. -részletek a veol.hu cikkéből, szerző: Müller Anikó Hanga

Tovább a teljes cikkhez ITT!