Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Sárdagasztás és közösségi lét okostelefon helyett valós élmények

Populáris hír

BORZAVÁR

Ha off road, akkor lelki szemeink előtt megjelenik a sárdagasztás, a motornyüstölés, a dagonyázás, a gödörben ragadás, árokból csörlőzés, borulás a domboldalon, motorbőgetés az emelkedőn, szaltó a lejtmenetben.


Tagolt pálya, gödrök, esőáztatta talaj, sárdagasztás
fotó: Müller Anikó Hanga

Felfokozott lelkiállapot, felszabadultság, adrenalin. Megszállottak próbálgatják a saját és a speciálisan megépített autóik határait, járműveikkel szántják a sarat, pocsolyákba ragadnak, nyakig merülnek a kerékmarasztaló iszapba, rivalizálnak, összemérik, ki a legügyesebb, legmerészebb. Igen, ez mind. Ahogy az off road-osok mondják, ez egy életérzés.

Ahogy azonban a kis bakonyi falu off road-osai – Bakonyi Imre, Kukoda István, Penics Zoltán és Schneider Imre – gondolkodnak, náluk ez ennél sokkal több. Négy évvel ezelőtt kezdtek szervezkedni, autókat vásároltak, elmentek néhány találkozóra, autózgattak a környéken, majd tanakodtak a továbblépésen. A Bakonyi család területet vásárol a falu határában, látva ennek tagoltságát, ideális off road pályának ígérkezett. A fiatal Bakonyi Imre még vásárolt ehhez területet, mely szántóföldi művelésre nem alkalmas, így közel tízhektárnyi terület adott most, amit később még bővíteni szeretnének. Az elvadult, három méter magas gazzal, bokrokkal benőtt területen a fiúk rengeteget dolgoztak, legalább ötven m3 szemetet szállíttattak el. Most már a szarvasok is „besegítenek”, gyakran megjelennek legelészni és szomjukat oltani a két kristálytiszta vizű forrásból.


Esőáztatta ideális pálya
fotó: Müller Anikó Hanga

Évente három találkozót szerveznek, májusban, augusztusban és decemberben a Mikulás off road-ot. Utóbbit tavaly jótékonysági céllal hirdették a helyi óvoda és általános iskola javára, egymillió-háromszázezer forintot átadva nekik. Ami először jó bulinak tűnt néhányuk számára, mára kinőtte magát, ezzel egyidejűleg, érzik, a felelősségük is nőtt. Csapatban dolgoznak, egy-egy rendezvény előkészítését, lebonyolítását közel ötven barát, családtag, ismerős segíti. Büszkék rá, hogy olyant hoztak létre, ami nincs a környéken, s arra, hogy Borzavár felkerült az off road térképére, az ide érkezők elviszik a kis falu hírnevét, nemcsak hazánkban, de külföldre is. Az időjárás nagyban meghatározza egy off road találkozó hangulatát. A nagy szárazság, a por, de a többnapos esőzés sem jó. A kevés esőtől dagonyás pálya az ideális, vagy télen, ha a jég kissé felenged. Terepjárós és teherautós túrákat is vezetnek a környékre. Az önkormányzat használatra átadta nekik a faluvégi parkolót, ezért vállalták a folyamatos rendben tartását. A májusi találkozón 380 autó, 1 600 felnőtt néző és sok kisgyermek, az augusztusin 280 autó volt. A közösségi oldalon közel hatezer követőjük van.


Az off road események mindig sok nézőt vonzanak
fotó: Müller Anikó Hanga

Sokan visszajárók, az egész ország területéről, de voltak már itt Szlovákiából, Svájcból, Ausztriából, Erdélyből, Szerbiáról és a közelmúltban a brazíliai Manaus Mikulása, Jelényi Loránd, aki maga is off road-os, idelátogatott. Vele a borzaváriak kicserélték a tapasztalatokat. Jelényi Loránd elmondta, az ő off road túrájuk egész más jellegű. A dzsungelen keresztül vezet útjuk, 800 kilométer oda, majd ennyi vissza. Vinni kell magukkal elegendő benzint, gyógyszereket, kígyószérumot, élelmiszert, horgászfelszerelést, hogy útközben táplálékhoz jussanak, sok jeget. Az autót jól fel kell készíteni, de visszafelé sokszor már se fék, se kormánymű, se lengéscsillapító, se irányítás.

A borzavári pályát – melyhez egy fedett, volt pajtaépület csatlakozik – előzetes egyeztetés alapján bárki igénybe veheti. Bakonyi Imre többször visszatér arra, hogy az okostelefon függőség sok élménytől fosztja meg az embereket, éppen ezért az off road-on túl is vannak terveik, hogy kizökkentsék a fiatalokat a „kütyük” világából. A pajtában van vetítési lehetőség, zsíroskenyér partival hangulatos közösségi alkalom lehet, de előzetes egyeztetést követően baráti társaságokat, családokat is szívesen látnak. Kialakítottak egy elkerített gyermekbarát területet, homokozóval, játékokkal, rendezvényeiken arcfestés, ingyenes légvár biztosítja a szórakozásukat, felügyelet mellett. Gyermekkorukra visszaemlékezve akár nyári nomád sátortáborozást is el tudnak képzelni, esti tábortűzzel, erdei túrákkal, a természet szépségeinek bemutatásával. Elgondolkodtak azon is, ha a feltételeket meg tudnák teremteni – most csak részben adottak – télen hóágyúznának, így a gyerekek csúszkálhatnának, szánkózhatnának. A cél, hogy kimozduljanak, valós élményeket szerezzenek a szabadban, közösségben legyenek. A beszélgetés során elhangzott az is, hogy az autóvezetést tanuló fiatalok a zárt pályán rutint szerezhetnek. A kis falu lakóinak többsége – bár az elején volt némi ellenszenv a terepjárók éjszakai hang-, és fényjelenségei miatt – mára elfogadta őket, amiért nagyon hálásak is, többen úgy vélik, végre történik valami a településen és hosszabb távon még profitálhatnak is belőle. Rendbontás soha nem volt a rendezvényeiken, a rendőrséggel kiváló az együttműködésük. Bemutatókat is tartanak falunapokon, legutóbb a nyárbúcsúztatón. 


A bajbajutottakat társaik rögtön kisegítik
fotó: Müller Anikó Hanga

Ha még egy dolgot ki kellene emelnem, ami jellemzi őket, az a közösségi szellem, az összetartás. A találkozókon, ha valaki bajba kerül, műszaki hiba miatt, vagy nem tud egyedül kijönni a dagonyából, pillanatokon belül segítségére sietnek társaik. A közösségi oldalukon számos köszönetet olvasni, a napokban valaki ezt írta: „Borzavár, kedves emberek és egy hely, ahol mindenki fontos és Te is fontos vagy mindenkinek!” A beszélgetést a fiúk egy kedves sztorival zárták. A közelmúltban az iskolás kisdiákok fogalmazást írtak, miért jó a faluban élni, többen azt írták, mert van off road.

Szerző: Müller Anikó Hanga

-BakonyiHírek, Útirány.hu-
 Müller Anikó Hanga rovata