Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Ösküi Hírek archívum

Kulturális hír

Ezen archívumot és a bedigitalizálást az Útirány Webmédia Bt. készítette társadalmi összefogás keretében. Ez úton is jó olvasgatást kívánunk!

Tisztelt olvasó!

Egy igazán nagyszerű közösségi összefogás keretében született meg ez az archívum.

Még 2021. március derekán, Gyapai Zoltánnal Öskü Község Fejlődéséért Alapítvány  történt beszélgetés alkalmával jött a gondolat, hogy talán mindannyiunk örömére, be kellene digitalizálni a 1991 óta megjelenő Ösküi Híreket, melyek a a IKSZT könyvtárában Nemes Ferenc gondos gyűjtőmunkájának köszönhetően időrendi sorban le vannak fűzve.

Mi az Útirány.hu csapata örömmel vállaltuk a feladatot. Nagy munka volt minden oldalt beszkennelni, de sok boldog pillanatot is hozott, mikor beleolvasgattunk a 20-30 éves hírekbe, ezzel ablakot nyitva az ösküi közösség mindennapi életébe.

Most Ön, Te is olvasgathatod ezeket!

A munka még közel nem ért véget, hiszen az Öskü.hu oldalra ki fog kerülni egy banner, ahol folyamatosan kint lesznek a friss havi újságok illetve onnan az archívum is elérhető lesz.

Továbbá arra szeretnénk kérni mindenkit, miután bizonyára nem teljes a galéria, ha bárkinek van még az itt elérhető újságokon kívül fellelhető, írjon e-mailt az info@utirany.hu címre és felvesszük a kapcsolatot Önnel, hogy minél előbb teljes legyen az archívum.

Jó olvasgatást kívánunk az Útirány.hu csapata nevében
Sárfi-Kovács Andrea és Sárfi Lajos

Ugrás az Ösküi Hírek archívumhoz


Idézzük az Ösküi Hírek 2021.05 számának 3. oldalán megjelent " „Mi újság?! ÖSKÜI HÍREK!”" című cikkét:

 "Sokaknak ma már csak történelem, hogy 1990. előtt „helyi tanács végrehajtó bizottságok” igazgatták a falvakat és városokat. A rendszerváltoztatás új kihívásokat teremtett a helyi közügyek intézése terén is: az újonnan megválasztott önkormányzati képviselő-testületeknek ki kellett „taposniuk” településük saját útját.

Az önkormányzatok más-más utat választottak a nyilvánosság biztosítására is (akkoriban az internetet még hírből sem lehetett ismerni...). Öskün az 1991. április 25-i ülésen került napirendre ez a kérdés. Gáspár László † és Gyapay Zoltán önkormányzati képviselők meghívták az ülésre a Csákvári Hírmondó felelős szerkesztőjét, Mári Lászlót (iskolánk egykori tanárát), aki ismertette a lapkiadás/szerkesztés eljárásjogi, gazdasági és közéleti kereteit, ill. személyes tapasztalatait. A feladatok, költségek ismeretében, a képviselő-testület a 27/1991. számú határozatában „a hírlap beindításával kapcsolatos előkészítő munkák elvégzésével Gyapay Zoltán alpolgármestert bízta meg”.

Harnos László polgármester javaslatára először egy nem hivatalos, tájékoztató kiadvány készült, kihordását az iskola tantestülete és diákjai vállalták. A Polgármesteri Hivatalban, Gáspár István † közreműködésével, a kézzel írt cikkek legépelése, kivágása, ragasztgatása (hja, a hőskor!) után fénymásolóval 750 példányban sokszorosítva, ím, ilyen lett a címoldal:

Az 1991. májusi tájékoztató mutatványszám sikere alapján, a képviselő-testület az 53/1991. (V. 23.) számú határozatával elfogadta az Ösküi Hírek önkormányzati időszaki lap alapító okiratát, amely szerint, felelős kiadó: Harnos László polgármester, felelős szerkesztő: Gyapay Zoltán, a szerkesztőség tagjai: Gáspár István és Karácsonyi Zsolt †.

Szerkesztőség egy évtizedig működött, tagként közreműködött Bedics Anita tanítónő, illetve Tamasi Jánosné Piroska is, akinek külön köszönet is jár: a várpalotai KING PRINT Nyomda munkatársaként az ő közreműködésével volt elérhető, hogy 2 Ft/db lapáron tudtunk szerződést kötni akkor, amikor a következő legalacsonyabb nyomdai ár 8 Ft/db volt! Köszönet jár a Magyar Posta Ösküi Postahivatala munkatársainak is, akik kedvezményesen vállalták a lapkihordást!

1994 végén polgármesterként Gyapay Zoltán felelős kiadó lett; a felelős szerkesztői feladatokat Gáspár István vette át, majd 1996 tavaszától Karácsonyi Zsolt, illetve 2003-2016 között Leiner Norbert végezte, aki korszerű szerkesztőprogrammal dolgozva, nyomdakész anyagot tudott küldeni, már a PRI-COMP Nyomda számára.

2006-tól a felelős kiadói feladatokat az illetékes bizottság elnökeiként: Gáspár Lászlóné, Vaczula Zsolt, Harnos László, Bíró Kálmán képviselők végezték, ill. 2019. óta maga az önkormányzat a felelős kiadó.

Az Útirány Webmédia Bt.  közreműködésével az újság korábbi példányai elérhetők"

#