Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Strandolási előírások a COVID pandémia időszakban

Közszolgálati hír

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. ajánlása

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft.
Strandolási előírások a COVID pandémia időszakban 

A koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben szükségszerűen meghozott, korlátozó intézkedéseknek, illetve a lakosok fegyelmezett együttműködésének következtében a Kormány enyhítő intézkedéseket eszközöl, megindítva ezzel azt a folyamatot, melynek eredményeként a „megszokott” rend visszaállhat az emberek életében. 
Szeretnénk kiemelni, hogy továbbra is fontos az odafigyelés, illetve a meghozott szabályok, rendelkezések pontos betartása. 

A nyár közeledtére való tekintettel, fontosnak tartjuk a koronavírus járvány ideje alatt a szabadidős tevékenységek végzése, különösképp a vízpartokon és strandokon töltött pihenés során betartandó szabályok ismeretét, hiszen ebben az időszakban az emberek többsége szeretne kimozdulni a „négy fal közül” és kicsit kikapcsolódni. 

Összeállítottuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyek betartása a jelenlegi, egészségügyi kockázatokkal és korlátozásokkal terhelt időszakban is a biztonságos pihenés biztosítását szolgálják a vízparti és a strandon töltött szabadidőben!

Tekintettel arra, hogy a szabadban nehezebben terjed a vírus, így természetesen biztonságosabb más emberek közelében tartózkodni, mint a zárt térben töltött tevékenységek során.

A strandok által nyújtott szolgáltatást jelen helyzetben még korlátozott számban lehet igénybe venni, mely függ a strand alapterületétől, az előírások alapján a fenntartónak 20 m2/fő egységet javasolt biztosítania, és ez alapján kell a befogadóképességek kiszámolniuk.

A strand valamennyi részlegében, vizesblokk helyiségében eddig is javasolt volt a papucs használata a különböző bőrbetegségek, fertőzések elkerülése érdekében, most azonban kötelező a használata. 

Mint valamennyi helyen, így a strandokon/fürdőkben is meg kell tartani a kötelező távolságot, mely 2 méter. Ez az ideális távolság, melynek megtartásával csökkenthetik az esetleges továbbfertőződés lehetőségét. A beengedést követően fedett és szabadtéri területen, a természetes vízfelületen, továbbá a medencékben a vendégek között is tartani kell a meghatározott távolságot. 

A létesítmények fenntartóinak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a fertőtlenítésre, így az öltözők, zuhanyzók, medencék, lábmosók higiéniai állapotának fenntartására, az előírt takarítási útmutatók teljes körű betartására. A korlátok, vízbe jutást segítő eszközök használata közötti időtartamban 30 percenként kell azokat fertőtleníteni.

A személyes kontaktussal járó kezelések már igénybe vehetőek lesznek, de két kezelés között az előírt fertőtlenítést, illetve szellőztetést végre kell hajtania az üzemeltetőnek. 

 

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft.

Strandeszközöket is lehet már bérelni, hiszen a vízi szabadidős, sporteszközök használata közötti időtartamban megtörténik majd az eszközök fertőtlenítése. 

Azonban az élménymedencék csupán élmények nélkül működtethetőek, illetve a szauna, jakuzzi és pezsgőfürdő szolgáltatások, újraindítása átmenetileg még nem történt meg. 

Gyakran és alaposan mossanak kezet szappannal, vagy ha van lehetőség kézfertőtlenítővel.  Általános javaslat, hogy zárt térben használjanak maszkot, szabad térben pedig továbbra is tartsunk biztonságos távolságot más emberektől! 

Az úszás, strandolás után jó alaposan zuhanyozzanak, és ha van lehetőség használjanak másik tiszta törölközőt! 

Étkezések során fokozottan figyeljünk oda arra, hogy tiszta, fertőtlenített kézzel és tiszta evőeszközzel együnk! Itt is fontos a biztonságos távolság tartása azoktól az emberektől, akikkel nem egy háztartásban élünk! Az élelmiszert egymás között ne adogassuk, és ne cseréljünk evőeszközt! 

A legfontosabb, ha koronavírus gyanús tünetek jelentkeznek Önnél és betegnek érzi magát, semmi esetben se menjenek közösségbe, hívják fel háziorvosukat és mondják el panaszaikat, aki felvilágosítást nyújt a további teendőkről. 

A javasolt intézkedések felsorolása segítséget nyújthat Önöknek, de a hatályos – és a veszélyhelyzetre tekintettel rendszeresen felülvizsgált – közegészségügyi, higiénés és egyéb hatósági rendeleteket, szabályokat természetesen nem írja felül. 

Szeretnénk egyúttal a figyelmet felhívni arra, hogy kiemelten fontos és szükséges az egyes intézmények belső intézkedési terveinek, szabályzataikban foglaltaknak a betartása. 

 

Kellemes nyaralást, pihenést és jó egészséget kívánunk!