Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Bakonyi Szalmásút

Populáris hír

A Bakony szalmabálái felett húzódik az égi „Szalmásút”.A horizont felett az alkonyati órákban kibontakozó Tejút számos érdekességet rejt magában.

A horizont felett az alkonyati órákban kibontakozó Tejút számos érdekességet rejt magában.

https://ng.24.hu/uploads/2018/07/201807-szalmasut1.jpg

 

A Bakony szalmabálái felett húzódik az égi „Szalmásút”. A kép Canon EOS 6D asztrokamerával és Canon 16-35 L f/2,8 objektívvel készült, 18 mm fókusztávolság, ISO 5000 érzékenység, 25 s expozíció, f/3,5 blende mellett Vixen Polarie vezetéssel.

A nyári napforduló utáni időszakban meglehetősen sokat kell várnunk az éjszaka beálltáig. 2018.Július 2-án – a kép készítésének napján – a csillagászati szürkület, azaz amikor a Nap 12 fokkal tartózkodik a látóhatár alatt, csak 22 óra 21 perckor következett be. A teljes sötétség azonban még csak ez után egy órával kezdődött. Ekkor jelent meg, a Bakony városi fényektől távoli területén, Porva település közelében a Tejút a déli látóhatár felett a fotótémaként szolgáló szalmabálák sorozata felett. Átvitt értelmű összefüggésre utal, hogy a Kárpát-medencében elterjedt hiedelem szerint az égen a cigányok szórták szét a szalmát. Erre utal, hogy a népnyelv a Tejutat néhol Szalmásút névvel illeti.

https://ng.24.hu/uploads/2018/07/201807-szalmasut2.jpg Forrás: Stellarium.org

Déli irányba tekintve más látnivalókat is felfedezhetünk az említett területen; a gyűrűs bolygót és egy aszteroidát. A Szaturnusz oppozíciójára 2018.június 27-én került sor, amely nulla magnitúdóval látszik fényes „csillagként” az égen. Mellette halvány fényforrásként, de már szabad szemmel is látható a Vesta kisbolygó. A 3,6 éves keringési idejű égitest szembenállása június 19-én következett be a maga 5,3 magnitúdójával. A kisbolygó különlegesen fényes megjelenése csak minden harmadik keringése esetén, 11 évenként jelentkezik, amelynek ez alkalommal lehettünk tanúi.

Írta és fényképezte: 2018. 07. 07. Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu

 

Természettel, vidéki emberekkel kapcsolatos témák, kisfilmek, hírek, a BakonyiHírek anyacégének az Útirány.hu weboldalán, facebookos közösségében valamint youtube csatornáján találhatóak.

Mi is az az Útirány.hu?

Az Útirány.hu egy alulról jövő kezdeményezés, a vidéki turizmus jegyében. Weboldalunk bővülő információkkal, és minőségi videó tartalommal rendelkezik.

Mi, az Útirány.hu csapata célul tűztük ki 2014 óta, a falusi turizmus fellendítését Magyarországon, hogy minél többen ismerhessék meg a tájaink szépségét és sokszínűségét! Ezáltal, feltérképezzük és bemutatjuk az országban található, olyan látványosságokat is amelyek egyébként nem kapnak olyan nagy publicitást ill kevésbé ismertek. Cégünk arculatát követve, feltett szándékunk minden felvitt látványosságot, szálláshelyet, eseményt kisfilmben bemutatni. Ezt lehet szponzorálni, támogató cégeink logója az adatlapon kiemelt helyen szerepel. Fontosak számunkra az ott élő emberek is, mert az emberi érték is érték. Így lett az egyik mottónk: Útirány a vidéki értékek otthona. 

Webes életünk, megjelenésünk, önkormányzatok hivatalos weboldalának elkészítése, kezelése napirendszerűen szolgáltatással egészült ki a 2017-es esztendőben.

Már meglévő partnereink: Bakonybél, Sóly, Porva, Pénzesgyőr, Öskü, Bakonyszentlászló, Bakonygyirót, Fenyőfő, Szent László Turisztikai Egyesület, Bakonynána, Zichyújfalu

Tartsanak velünk! 

Útirány.hu kattintson a megtekintéshez

Facebook kattintson a megtekintéshez

YouTube kattintson a megtekintéshez

Ízelítőül: