Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Megkezdődik a bakonybéli monostor felújítása és turisztikai fejlesztése

Populáris hír

Megtörtént a kivitelező kiválasztása, így megkezdődhet „Az 1000 éves bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor felújítása és turisztikai fejlesztése” című projekt műszaki megvalósítása. A kivitelezői szerződés aláírására január 18-án került sor.

A projekt Magyarország Kormányának döntése nyomán 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A fejlesztéshez kapcsolódóan az első ütemben megvalósítani tervezett építési, generál-kivitelezői munkálatokat – a közbeszerzési eljárás nyerteseként – a Pesti Építő Zrt. végezheti. A kivitelezői szerződés aláírására január 18-án került sor.

A millenniumi projekt fő célkitűzése a bencés szellemiséghez igazodó, minőségi, a kor turisztikai igényeinek megfelelő, innovatív, egyedi, élményalapú vallási és zarándokturisztikai attrakció kialakítása a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor szakrális tereinek, turisztikai és szolgáltató épületeinek, közösségi tereinek, valamint Bakonybél község központi terének, a Szent Gellért térnek a megújítása által. A fejlesztés keretében a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorhoz tartozó épületek – a monostor épületének kivételével – megújulnak, illetve bővítésre kerülnek a vallási és turisztikai szolgáltatások hatékonyabb ellátása és üzemeltetése céljából.

A projektelemek komplex, egymás hatását erősítő egységet alkotnak, így a meglévő békés, természetközeli közeg megtartásával egyedi kialakítással bíró, innovatív turisztikai, kulturális és vallási tematikájú látogatóközpont jön létre Bakonybélben. Kialakítanak fogadóteret, ajándékboltot és kávézót, kóstolóteret, fedett közösségi teret, látványműhelyeket foglalkoztató térrel, gyógynövényszárító padlást és bemutatóhelyet, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor 1000 évét bemutató kiállítást, vetítőtermet. Lesz idegenvezetés a templomban, zarándok- és turistaudvar a látogatók fogadására, remetelak egyszemélyes cellákkal, közösségi ház, valamint parkoló is. A fenti szolgáltatások egy része jelenleg is rendelkezésre áll, a munkálatok befejezése után megújulva, kibővülve várják majd a látogatókat. A fenntarthatóság jegyében az épületek energiaellátását napelemes rendszer és karsztvizes hőszivattyú is segíti majd.

A január 18-án aláírt kivitelezői szerződés a projekt első ütemének megvalósítására vonatkozik, amelynek keretében a Szent Mauríciusz és vértanútársai templom belső tere megújul, barokk berendezését restaurálják, zöldenergiás padlófűtést és új padozatot kap, valamint energiatakarékos világítási rendszert alakítanak ki. A meglévő fogadóépület helyiségeinek átstrukturálásával és bővítésével, valamint a közlekedési kapcsolatok megújításával az idelátogató tágasabb, kényelmesebb térben ismerkedhet a monostor és a környék termékeivel, a monostor udvarára lépve pedig könnyebben, átláthatóbb módon válnak elérhetővé az új és megújuló attrakciók, mint a gyógynövényszárító padlás, a kóstolótér, az ajándékbolt és a kávézó. Az épületek megújulása mellett az általuk közrefogott zarándok- és turistaudvart is felújítják, tetővel, díszkapukkal és kellemes környezettel teszik színvonalasabbá a vendégfogadást. A ma még szűkös térben működő műtárgymásoló, bronzmegmunkáló és könyvkötő műhelyek új épületszárnyban várják majd a látogatókat, ahol ezentúl látványműhelyként funkcionálnak.

Az egykori, kibővített magtárépületben kap helyet a monostor ezeréves történetét bemutató, innovatív elemeket is felvonultató, új kiállítási egység. A tárlat átfogó képet ad a millenniumát ünneplő bakonybéli bencés monostor és környezete múltjáról, illetve bemutatja a most is itt élő közösséget. A kiállításon tablók, egyedi épített installációk, érintőképernyős terminálok, műtárgyak és vetítés segítségével elevenedik meg a bakonybéli szerzetesi élet, a monostor történelme. A látogatóközpont szomszédságában a monostor energiatakarékos, fenntartható ellátását biztosító „energiafészer” és a látogatók számára fedett parkoló létesül.

A munkálatok tervezett ütemezése szerint a megújult templom 2018 júliusában nyitja meg kapuit, az új kiállítás és a látványműhelyek pedig 2018 októberétől lesznek látogathatóak.

Forrás és fotó: Magyar Kurír >>  
Kövesse a Magyar Kurírt a facebookon is >>

A Szent Mauríciusz Monostor Bakonybél honlapja >>