Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Rendőrségi hír összefoglaló

Hatósági hír

Kedvező évet zárt a Veszprémi Rendőrkapitányság 2017-ben. Számos komoly szakmai eredményt sikerült elérni, amelyek döntően a kapitányság illetékességi területe lakosságának biztonságát erősítették...

Kedvező évet zárt a Veszprémi Rendőrkapitányság 2017-ben. Számos komoly szakmai eredményt sikerült elérni, amelyek döntően a kapitányság illetékességi területe lakosságának biztonságát erősítették. Ezekről sajtótájékoztatók, sajtóközlemények formájában számoltunk be, de volt néhány, amelyet korábbi hírleveleink témái is érintettek. Januári számunkban ezek egy részét idézzük fel abban a formában, ahogy azokat annak idején a nyilvánossággal megosztottuk. Ezekkel összefüggésben hírlevelünk második részében néhány folyamatban lévő és már korábban meghirdetett programunkat mutatjuk be, abból a célból, hogy bíztassuk olvasóinkat ezek szolgáltatásainak az igénybe vételére.


Biztonsági intézkedések

A veszprémi rendőrök bajbajutottakon segítettek.

Jelzés érkezett 2017. január 11-én a Hajmáskéren szolgálatot teljesítő körzeti megbízotthoz, hogy az egyik helyi családi házban egy idős házaspár a tűzifájuk maradékát használja el. A rendőr kiment a családhoz, ahol észlelte, hogy a házban csak az egyik szobában fűtenek, ott melegednek az idősek. A körzeti megbízott felkereste a helyi polgármesteri hivatal munkatársait, akik egy kocsi tüzelőt vittek a házhoz a segítségre szoruló házaspárnak. Ugyanezen a délelőttön a Veszprémi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja Veszprémben a Csatárhegyen tartott ellenőrzést segítségre szoruló személyek felkutatása céljából. Szolgálata során a közterületen találkozott össze azzal a 66 éves férfival, aki elmondta, hogy egy kesztyűt szeretne beszerezni magának, illetőleg elfogyott tüzelőjét nem tudja pótolni, és élelmiszerre is alig maradt pénze. A körzeti megbízott felvette a kapcsolatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, melynek eredményeként a szolgálat munkatársai egy kesztyűt és egy élelmiszer segélycsomagot soron kívül eljuttattak a férfinak, és a tűzifa pótlásáról is gondoskodtak. Egy herendi nyugdíjas telefonon kért segítséget az egyenruhásoktól a napokban, mert rosszulléte miatt nem tudott a lakásából kijutni. A rendőrök a 86 éves férfi otthonába mentek, ahol látták, hogy orvosi ellátásra van szüksége, ezért értesítették a mentőszolgálatot. A helyszínre érkező mentőkocsi személyzete az idős személyt a kórházba szállította.

Bár a kapitányság illetékességi területén évek óta csökken a regisztrált bűncselekmények száma, ezen belül az idős korosztály sérelmére elkövetett deliktumoké is, azonban szórványosan így is előállnak olyan helyzetek, amikor a szolgálatban lévő rendőröknek gyorsan és hatékonyan kell intézkedniük. Ellenkező esetben a bűnözői sikerélmény, újabb és újabb támadások forrása lehet.


Két óra alatt elfogták

Két hajmáskéri férfit gyanúsítanak a rendőrök a kifosztással, akik egy veszprémi aluljáróban egy idős férfitól elvették a táskáját.

A Veszprémi Rendőrkapitányság kifosztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy 18 éves és egy 20 éves férfi ellen. Az eljárás adatai szerint a két személy megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. január 24-én délelőtt Veszprémben egy aluljáróban kitépték egy idős férfi kezéből a táskáját, majd elmenekültek a helyszínről. A támadók a táskában talált készpénzt magukhoz vették, majd a táskát a számukra nem hasznosítható tárgyakkal, iratokkal együtt felgyújtották, és az utcán hagyták. A rendőrök a bejelentést követő adatgyűjtés eredményeként két órán belül elfogták és előállították a két férfit a Veszprémi Rendőrkapitányságra, és gyanúsítottként hallgatták ki. Az eltulajdonított készpénzt a rendőrök lefoglalták, majd a sértettnek visszaadták. A 18 éves és 20 éves hajmáskéri lakosok ellen kifosztás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás, a két férfi az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezhet.

A Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozói visszatérően derítenek fel olyan sorozat- bűncselekményeket, melyek ugyan több kapitányság vagy megye illetékességi területét érintik, azonban az elkövetők azonosítása érdekében végzett munka Veszprémben hoz először konkrét eredményeket.


 

Előzetes letartóztatásban a csalók

Két román állampolgár ereszcsatorna szerelés ürügyén csalt ki több százezer forintot Veszprém megyében.

A nyomozás adati szerint 2017. április hónapban a megye területén négy ingatlannál jelent meg két férfi, akik arra tettek ajánlatot a tulajdonosoknak, hogy átlagosan huszonötezer forintért lecserélik a házuk ereszcsatornáit. A kedvező ajánlatot az otthonukban felkeresett lakók elfogadták. A két illető minden esetben megkezdte a munkálatokat, majd rövid idő múlva közölték, hogy a házak körbecsatornázása több százezer forintba, egy esetben több mint egymillió forintba fog kerülni.
A sértettek kérdéseire - miért emelkedett meg a munka ára, hiszen nem ebben egyeztek meg - azt válaszolták, hogy
félreértették ajánlatukat, 1-2 méter hosszú ereszcsatorna kerül több tízezer forintba, a teljes munka díja több mint ötszázezer, egymillió forint. A sértettek közül hárman több százezer forintot adtak át a két román állampolgárnak. Egyikük azért nem adott át készpénzt, mert hozzátartozójának gyanússá vált a két férfi és értesítette a rendőröket, akik rövid időn belül a helyszínre érkeztek.

A veszprémi nyomozók adatgyűjtésének köszönhetően rövid időn belül azonosították a feltételezett elkövetőket, egy 27 éves és egy 29 éves román állampolgárságú férfit, akiket 2017. április 29-én elfogtak és előállítottak a helyi rendőrkapitányságra, majd őrizetbe vételük mellett gyanúsítottként hallgattak ki. Ellenük csalás bűntett és csalás bűntett kísérlet meglapozott gyanúja miatt indult eljárás a Veszprémi Rendőrkapitányságon. Az eljárás során a két férfitől lefoglaltak közel száz eurót, több mint egymillió forint készpénzt, egy személygépkocsit, valamint szerszámokat és alumínium csatornadarabokat.

A rendőrök előterjesztést tettek a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2017. május 1-jén elrendelt.

A román állampolgárok állandó mozgásban voltak és házhoz mentek a sértettekhez. Ehhez képest más, az idős korosztály megkárosítására szakosodott, messziről jött bűnözők a Veszprémi Rendőrkapitányság tőszomszédságában ütöttek tanyát. Ők az áldozatokat csalogatták magukhoz, bízva abban, hogy a rendőrség közelsége bizalmat kelt irántuk, és senki nem fedi fel tevékenységük valódi természetét. Tévedtek!


Orvosi műszerként adták el az egészségmegőrző termékeket

A veszprémi rendőrök csalás miatt folytatnak nyomozást öt gyanúsított ellen, akik idős embereket tévesztettek meg.

A Veszprémi Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást - előzetes letartóztatása mellett - egy 25 éves budapesti lakos és négy szabadlábon védekező társa ellen. A nyomozás adatai szerint egy 25 éves férfi az általa vezetett cég nevében, 2017. év elején egy olyan irodát nyitott Veszprémben,
ahol idős személyek egészségügyi felmérését végezték. A cég munkatársai egy telefonos szolgáltatás igénybevételével kizárólag időseket kerestek fel, akiket ingyenes orvosi vizsgálatra, egészségfelmérésre hívtak. A megjelenteket biztosították arról, hogy nem termékbemutatón fognak részt venni, vásárlási kötelezettségük a felmérést, orvosi vizsgálatot követően nem is lesz. Az irodában megjelenő idős embereket regisztrálták, majd egy magát szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó orvosnak kiadó 46 éves budapesti férfi egészségmegőrző eszközökkel „teljes állapotfelmérést” végzett. Ezután közölte a megvizsgáltakkal, hogy olyan betegségük van, amin csak az általuk felkínált, orvosi műszerként bemutatott egészségmegőrző termékek használatával javíthatnak, melyek egyenként akár több százezer forintba is kerültek. A veszprémi rendőrök a nyomozás során beazonosítottak egy 25, 26, 22 és egy 46 éves budapesti valamint egy 29 éves pápai férfit, akiket elfogtak és előállítottak a Veszprémi Rendőrkapitányságra, majd gyanúsítottként hallgattak ki. A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak közel 20 sértettet tévesztettek meg, akiknek összesen mintegy 5 millió forint kárt okoztak azzal, hogy az általuk kínált termékeket, a forgalmi értéküket többszörösen meghaladó áron adták el. A gyanúsítottak ellen csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a Veszprémi Rendőrkapitányságon.

A nyugdíjasok leggyakrabban trükkös tolvajok áldozataivá válnak, bár ez a gyakoriság csak a más lopási módszerekkel való összevetés esetében igaz. Amennyiben az abszolút számokat nézzük, ezek is egyre ritkábbak. A bűnözők visszaszorításában meghatározó szerepe van az eredményes nyomozó munkának.


Előzetesben a tolvaj

A veszprémi rendőrök beazonosították és elfogták azt a 42 éves kaposvári férfit, aki csellel szerzett pénzt a sértettektől.

Egy idős veszprémi nő tett bejelentést a rendőrségen 2017. szeptember 14-én arról, hogy egy ismeretlen férfi becsengetett a házába, önkormányzati dolgozónak adta ki magát és rávette arra, hogy megmutasson neki egy 10.000 forintos bankjegyet, majd figyelmét elterelve megszerezte és elvitte a sértett otthon tartott készpénzét. Az ismeretlen férfi ugyanezen a napon egy dudari nyugdíjas otthonába is bejutott, ahol hasonló módszerrel megkísérelte a sértett megtakarítását megszerezni, azonban a 83 éves asszony otthon tartózkodó fia megzavarta, ezért a kaposvári férfi elmenekült a helyszínről. A veszprémi nyomozók beazonosították a feltételezett elkövető személyét, akiről megállapították, hogy egy 84 éves bajai férfi lakásából több százezer forintot vitt el 2017. október 18-án délelőtt. A módszer itt is ugyanaz volt, mint a másik két esetben. A veszprémi rendőrök 2017. október 26-án, kaposvári lakcímén elfogták B. Zsoltot, majd a Veszprémi Rendőrkapitányságra előállították. A férfival szemben korábban lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a Kaposvári Járásbíróság, mely elfogásakor – és a bűncselekmények elkövetésekor is – érvényben volt. A kaposvári férfit – őrizetbe vétele mellett – gyanúsítottként hallgatták ki két rendbeli kifosztás bűntett elkövetése és egy rendbeli kifosztás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt, majd előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2017. október 27-én elrendelt.

A hivatkozott bűncselekmény-sorozatok rámutattak arra, hogy milyen fontos a rendőrség bűnmegelőzési tevékenysége, amelyet egyre hatékonyabban folytat a nyugdíjasok irányában. A lakásbetörők elsősorban a lakosság aktív részét veszélyeztetik, akik hosszú időt töltenek otthonuktól távol. Az általuk elkövetett bűncselekmények tekintetében a lelkiismeretes és alapos, sokszor hónapokon át tartó felderítő tevékenység vezethet sikerre. Különösen nehéz az elkövetőket látókörbe vonni, ha azok az illetékességi területen nem ismert, utazó bűnözők.


Elfogták a lakásbetörőket a veszprémi rendőrök

A 12 megyét érintő betöréssorozat gyanúsítottjai előzetes letartóztatásba kerültek.

A Veszprémi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást folytat a 30 éves L. Márk budapesti és a 43 éves K. Zoltán budapesti lakosok ellen.

Hebling Ernő címzetes rendőr alezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság Vagyon- és Gazdaságvédelmi alosztályvezetője 2017. október 18-án sajtótájékoztatón ismertette a nyomozás részleteit.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a két féri 2017. április 25-e és augusztus 11-e között 14 városban összesen 31 esetben tört be lakásokba. A betörések során készpénzt, értékes ékszereket, órákat, porcelánt, műszaki termékeket tulajdonítottak el, több mint 17 millió forint értékben. A két budapesti lakost a veszprémi nyomozók 2017. augusztus 11-én délután Veszprém határában elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök a férfiak által használt gépjármű átvizsgálása során a bűncselekmények elkövetéséhez használható eszközöket, míg K. Zoltán ruházatátvizsgálása során egy korábbi betörésből származó karórát találtak és foglaltak le. A nyomozók később a gyanúsítottak lakásán házkutatást tartottak, ahol további, a bűncselekmények elkövetéséhez használt tárgyakat foglaltak le. A veszprémi rendőrök a két férfit őrizetbe vették, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására, melyet az illetékes bíróság elrendelt. L. Márkkal szembeni kényszerintézkedést később a bíróság házi őrizetre módosította.

A Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozói a 2017. év legnagyobb kihívásával álltak szemben, amikor két országhatáron is átránduló lakásbetörőket kellett felderíteniük.


Betörők rendőrkézen

Összehangolt akció keretében fogták el a bűncselekmény-sorozat elkövetőit.

A Veszprémi Rendőrkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást folytat egy 43 és egy 32 éves cseh állampolgárságú férfi ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint a két férfi 2017. október és november között nyolc veszprémi és három pápai lakásba tört be, azokból elsősorban arany ékszereket, illetőleg karórát, készpénzt loptak el. A pápai betöréseket követően összehangolt rendőri akció keretében fogták el a cseh állampolgárokat. A sikeres felderítésben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr- főkapitányság és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság, az elfogásban pedig a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, az Ajkai Rendőrkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság is részt vett. A két cseh férfit előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol őrizetbe vételük mellett gyanúsítottként hallgatták ki őket. A nyomozóhatóság előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk indítványozására, melyet az illetékes bíróság 2017. november 17-én elrendelt.