Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

A szabadtéri égetés szabályai

Hatósági hír

Belterületen az avar és kerti hulladékok égetésénél az önkormányzati rendelet az irányadó.

Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha az adott település rendelkezik az égetésre vonatkozó önkormányzati rendelettel, ebben az esetben is csak a benne meghatározott időpontokban és feltételek mellett. A külterületen történő lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetése pedig csak abban az esetben lehetséges, ha az arra vonatkozó illetékbélyeggel – aminek összege 3000 Ft - ellátott kérelmet 10 nappal korábban benyújtják az illetékes tűzvédelmi hatóságnak, így az ajkai, a pápai, vagy a veszprémi katasztrófavédelmi kirendeltségnek és ott engedélyezik az égetés végrehajtását.

A lakóingatlanok közvetlen környezetében a bográcsozás, szalonna sütés vagy akár az erdőben, a kijelölt tűzrakóhelyeken történő tűzgyújtás természetesen továbbra is megengedett, viszont itt is ügyelni kell az alapvető tűzvédelmi szabályok betartására. Fontos, hogy a szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról, vízről, homokról! Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám! Hasonlóan fontos, hogy csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani! A tűzrakás helyének kiválasztásakor is körültekintőnek kell lennünk, hogy ne legyenek a közelben könnyen lángra kapó dolgok, legyen az akár ruhanemű, száraz avar, gallyak, vagy hulladék. Arra is ügyelni kell, hogy szeles időben lehetőleg ne gyújtsunk tüzet, hisz ilyenkor a lángok könnyen továbbterjedhetnek.

A  Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy embertársaik, környezetük, anyagi javaik védelme és biztonsága érdekében tartsák be a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat!

A kép illusztráció!