Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Biztonságban az erdőben

Hatósági hír

A kánikulai napok jellemzői a váratlanul érkező zivatarok, felhőszakadások, jégesők. Bár ezek lokálisan jelentkeznek, ahol lecsapnak, ott átmenetileg nagyon kellemetlen körülményeket teremthetnek a szabadban tartózkodók számára.

A kánikulai napok jellemzői a váratlanul érkező zivatarok, felhőszakadások, jégesők. Bár ezek lokálisan jelentkeznek, ahol lecsapnak, ott átmenetileg nagyon kellemetlen körülményeket teremthetnek a szabadban tartózkodók számára. Az év legmelegebb hónapjának szentelt hírlevelünkben a járművezetők és az erdőkben kirándulók biztonságát szem előtt tartva adunk ajánlásokat a veszélyhelyzetek elkerülésére.

Modern világunkban felnőtt és gyermek egyaránt egyre több időt tölt a virtuális térben. Azon, hogy ez mennyire káros vagy hasznos, a témában jártas szakemberek is gyakran vitatkoznak. Az viszont tény, hogy a nap továbbra is csak 24 órából áll, azaz az online eltöltött idő levonódik az offline időből, melynek eredményeként a valós, fizikai világban egyre kevesebb tapasztalatot, jártasságot tudunk szerezni. Ebből adódóan sokak számára már a Bakony is olyan áttekinthetetlen, veszélyeket rejtő rengeteggé vált, mint amilyennek a természetfilmek alapján Alaszkát képzelnénk el. Talán ez is az oka annak, hogy a Veszprémi Rendőrkapitányság rendőrei, ha csak szórványosan is, de visszatérően intézkednek az erdőben eltévedt kirándulók felkutatására.

Legutóbb 2017. június 25-én, délután három fiatal felnőtt kerékpáros a Magas-Bakonyból kért telefonon segítséget, mivel túrázás során eltévedtek és egy váratlanul érkező vihar még tovább „kergette” őket a számukra ismeretlen erdőben. A rendőrök valamint a kutatásba bekapcsolódó Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület tagjai terepjárókkal indultak a bajbajutott turisták megsegítésére. Erőfeszítéseik eredményeként bő másfél óra elteltével rátaláltak az átázott és reszkető fiatalokra.

Az ilyen esetek és az ezekkel együtt járó pánik, a természet erőinek való kiszolgáltatottság megelőzhető, amennyiben betartják a következő ajánlásokat. (Paradox módon számos informatikai alkalmazás is segítségünkre lehet abban, hogy urai legyünk a helyzetnek az erdőben történő barangolás során. Érdemes ezeket is megismerni és felhasználni.)

  • Tájékozódjon a túrázás konkrét helyszínére vonatkozó legfrissebb időjárási előrejelzésről, mielőtt útnak indul!

  • Tájékoztassa hozzátartozóit (nyaralás esetén szállásadóját is) túrájának tervezett útvonaláról és visszaérkezése várható időpontjáról!

  • Felszerelését úgy állítsa össze, hogy a váratlan fordulatokra is legyen kéznél megfelelő ruházat! (A GORE-TEX, softshell és más hasonló anyagból készült ruházat még szélsőséges időjárás esetén is szárazan és melegen tudja viselőjét tartani.)

  • Fontos, hogy a kirándulásra vitt étel és ital még pesszimista számítások esetén is kitartson! (A nyári melegben különösen nagy lehet a folyadékveszteség.)

  • Az okostelefonok feltöltött állapotban és térképes applikációkkal telepítve ma már több segítséget adnak, mint a hagyományos térképek és az iránytű, hiszen a helymeghatározást már nem nekünk kell elvégezni, továbbá azt is kontrollálni tudjuk, hogy a megfelelő irányba haladunk-e. Olyan funkció is rendelkezésre áll, mely visszanavigál a kiindulási ponthoz.

  • Az outdoor tevékenységeket támogató speciális sportórák, amennyiben kiismertük a bennünk rejlő lehetőségeket, a legnehezebb helyzetekben is segíteni tudnak, a drágább típusok még a közeledő viharokat is előrejelzik.

  • Kerékpárja legyen kifogástalan műszaki állapotú, és terepre csak az annak leküzdésére alkalmas típussal induljon útnak!

  • Csak erőnlétével arányos távot és jártasságának megfelelő terepet válasszon!

  • Egyedül hosszabb kirándulásra ne vállalkozzon, veszélyhelyzet, rosszullét vagy sérülés esetén, ugyanis nem lesz, akire támaszkodhat!

A kép illusztráció!