Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Vajon mi lesz a madarakkal az áprilisi hóesésben?

Populáris hír

A jó hír, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint csak egy, maximum két napig tart.

Olvastuk, hallottuk, hogy erős hidegfront jön és nagy lehűlés. Még a havas esőről is szó volt, de amit tegnap, 2017. április 19-én kaptunk arra még a madarak sem számítottak.

A jó hír, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint csak egy, maximum két napig tart. Az áprilisi hóesés a közönség kedvenc feketerigókat zavarja a legkisebb mértékben. A legtöbb fajnak koplalnia sem kell, hiszen a talaj nem fagyott, a hótakaró nem teljes. A levelek fonákán, a kéregrepedésben a talajon irdatlan mennyiségű a fagyott rovar, a talajon a giliszta, a növényevők számára pedig elérhetőek a friss levelek, sarjak.

Sok faj még itthon sincs vagy nem kezdett fészkelni, mivel költési időszak elején tartanak. Az égnek hála ott, ahol elindult a költés, mindemellett tojások, esetleg kis fiókák vannak, amiket a szülők amúgy is folyamatosan melegen tartanak. Ennek következtében ha a rossz idő nem tart két napnál tovább, nem kell madárpusztulásra számítani. Az estleges tojás- és fiókaártalmat, fészekleszakadást a kis és közepes fizikumú madarak pótköltéssel napok folyamán pótolni tudnak, az énekesmadarak zöme jóllehet az idei évben második (és akár harmadik) fészekaljat is nevelni fog a nyár közepén.

Bajban, a repülő rovarokra vadászó fecskék vannak. Ezek a madarak „készleteiket felélve várják a jó időt, az ereszalj, az istálló, az épületek egyéb belső tereiben üldögélve.

Tetszett a cikk? Ha igen, OSZD meg MÁSOKKAL IS!
A kép illusztráció!