Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Biztonságos anyaságért világnap

Populáris hír

Egy ilyen kultúrában a biztonságos anyaság fogalmát nehéz megismertetni.Vannak már lépések ezen a téren, de a hatékonyság nagyon lassan lesz érezhető.

Ha egy növekedő országban és egy szegény országban élő nőt kérdezünk a biztonságos anyaságról, teljesen eltérő véleményt fejeznek ki, ami teljesen egészében természetese, figyelembe véve, hogy a szegény országokban élő, effektív életszakaszban lévő nők körében az anyasági halálozások aránya több százszor magasabb, mint Európában. A Földet is egyre jobban túlterheli a nem kívánt fogantatások okozta populációrobbanás, és a legtöbb etűd ezt a jelenséget jelöli meg a nyomor, erőszak, környezeti leromlás egyik fő okaként. Turistaként is szembeötlő, amint a szegény országokban szívfacsaró gyermeksorsok tízmilliói indulnak el úgy, hogy nem felkészült szülők által tudatosan kívánt gyermekként fogantak. „A Biztonságos Anyaságért Világnap az anyaság hátulütőire és viszontagságaira hívja fel a figyelmet. Nem csak azért, mert nem nézhetjük tétlenül mások szenvedését, hanem azért is, mert a következmények mindannyiunk életét egyre nehezebbé teszik. Egy szegény országban, teszem azt egy afrikai törzs anyái esetében teljesen más törvények érvényesek. Az anyaság nem egy fontos szempont a társadalom életében és a nők úgy születnek bele ebbe a helyzetbe, hogy már-már öröklik a sorsukat: 12 évesen kész nővé válnak, 14-16 évesen már megszülik első kisbabájukat, majd sorra a többit és 40 éves korára már a férfiak és nők látják el a bölcs öregember és öregasszony szerepét. Egy ilyen kultúrában a biztonságos anyaság fogalmát nehéz megismertetni. Idáig a leghatásosabb megoldásnak bizonyult az, ha sikerült kiemelni egy-két okos és bátor nőt a közösségből, egyetemen lehetett taníttatni őket és utána visszatértek a kis falujukba, hogy ott következetesen álljanak ki a veszélytelen anyaság érvelései mellett, míg a saját kultúrájuk elismert értékeinek sem mondtak ellent. Vannak már lépések ezen a téren, de a hatékonyság nagyon lassan lesz érezhető.

Gabrovits Renáta
A kép illusztráció!​​​​​​​