Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Nagy könyvtári beavatás

Kulturális hír

2016-ban az Országos Könyvtári Napok eseménysorozata a NAGY KÖNYVTÁRI BEAVATÁS összefoglaló címet kapta.
Ez alkalomból került megrendezésre október 6-án 15.00 órakor „helyi értékek népszerűsítése, többgenerációs játékok,csuhé-és kerámiakészítés „ címmel kézműves foglalkozásunk Litter Beáta közreműködésével.
A helyszínt a Községi Könyvtár biztosította számunkra.
Pontosan az évszak miatt választottuk ezt, hiszen kötődik az évszakhoz a kukoricának a csuhéjával való foglalatoskodás. Nagyon szeretik a gyerekek, kisebben, nagyobbak egyaránt tudnak vele jól dolgozni. Persze mi felnőttek is örülhettünk az elkészült szép alkotásoknak.

Elmondták számunkra, milyen eszközökre, szerszámokra van szükség a csuhéfigurák készítéséhez, valamint a felhasználás előtt rövid ideig áztatni kell a leveleket, csak így lehet velük dolgozni, különben töredeznének, majd letakarni, így nem száradnak gyorsan, és szépen lehet velük dolgozni. A múltban sokféleképpen hasznosították. Székek, kosarak, lábtörlők, játékok és más tárgyak is készültek valaha.

A csuhé felhasználása a gyékényterületek csökkenésekor lendült fel. A mocsarak lecsapolásával kevesebb lett a gyékény, megnőtt viszont a termőterület, melyben egyre több kukoricát vetettek. Az addig gyékényből készült tárgyakat kukoricacsuhéból levőkkel kezdték helyettesíteni.

A foglakozás során mindenki egy könnyebben elkészíthető csuhévirággal próbálkozott, melynek nagy sikere volt mind a felnőttek, mind a gyerekek körében. A programon részt vett a falu apraja-nagyja, mely kb. 20 fő volt, ebből 8 fő gyermek. A gyermekek összetétele a helység óvodásaiból és kisiskolásaiból tevődött össze.
Mindenki nagyon jól érezte magát, nagy örömmel vitték haza a saját készítésű díszeket és virágokat.

A program a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer /KSZR/ keretében valósult meg.
Köszönjük a lehetőséget a Megyei Könyvtárnak!

Szautner Jánosné
könyvtáros

Szautner Jánosné
könyvtáros