Amiért érdemes vadhúst enned
Populáris hír
Hazánk gasztronómiájának tradicionális, ámde egyre inkább elfeledett része a vadhús fogyasztása. Amíg néhány generációval ezelőtt teljesen természetes volt, hogy egy igazi lakoma kihagyhatatlan kelléke a vad, addig mára ez kezd lassan teljesen kikopni.
Vadat és halat, s mi jó falat
Szem-szájnak ingere,
Sürgő csoport, száz szolga hord,
Hogy nézni is tereh
Arany János: A Walesi Bárdok –részlet-
A vadhús egészséges
A vadhús fogyasztásának egyik fő előnye, hogy az egyik legegészségesebb hús. Zsírtartalmuk alacsony, de változó: 1-2%-tól 6-8%-g terjedhet, zsírsav összetételük az emberi egészség megóvása szempontjából kedvező. Ásványianyag tartalmuk kiemelkedő a húsfélék közül, főleg foszfort, vasat, cinket, szelént tartalmaznak. Elsősorban B-vitaminok, de kevesebb A és D-vitamin is találhatóak a vadhúsban.
A vadak az életmódjuknak köszönhetően legfeljebb télire raktároznak zsírszövetet. A vadon élő állatok húsa nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, mint például az omega-6 és az omega-3. Egy adag vadhús körülbelül 110–130 kalóriát, 2 gramm zsírt és 25 gramm fehérjét tartalmaz.
A vadak ideálisak azok számára, akik paleo étrendet követnek, és azoknak is, akik fogyni szeretnének, mivel kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más húsok. Külön érdemes kiemelni a szarvashúst magas fehérjetartalma miatt.
A vadhús természetes
A vadgazdálkodás azt is jelenti, hogy a vadászattal az élőhely fenntartását, és a fajok megmaradását segítik. A vadon élő élőlények környezettel alkotott szimbiózisa nem hasonlítható az iparszerű állattartás környezeti hatásaihoz. A vadhús természetes tájakról, például erdőkből, termőföldről és lápvidékről kerül az asztalra, ami azt jelenti, hogy étrendjük természetes. Ez az étrend a vadhús jellegzetes finom ízét adja.
A vadhús hormonmentes
Minden vad hormonmentes: növekedési hormonokat nem adnak az étrendjükhöz, mivel étrendjük természetes. Az olyan vadak, mint az őz, a nyúl, a galamb és a fajd, antibiotikum-mentesek.
Jó a vidéknek és az élővilágnak
A vadgazdálkodás alapvető szerepet játszik az ország vadpopulációinak kezelésében. Sajnos a vadipar marketingje gyenge: nem kap kellő figyelmet az a munka, amit természeti tájaink ökológiájának fenntartásáért tesznek. A vadmadaraknak menedéket és természetes élelmiszereket biztosító növényzet más vadon élő állatoknak is előnyösek, például a pacsirta, bíbic, kukorica sármány. Mindez a madárpopulációra is jótékony hatással van.
Alacsony a karbonlábnyoma
2021-ben nem lehet szó nélkül elmenni a húsevés ökológiai lábnyoma mellett. Tudjuk jól, hogy a szárnyasok tartásának alacsony, míg a szarvasmarhának, sertésnek magas a szén-dioxid-kibocsátása. Ezzel szemben a vadaknak viszonylag kicsi az ökolábnyoma, hiszen ezeket az állatokat nem intenzíven tenyésztik. Emellett gyakran helyi forrásból származnak, vagyis nem kell országokon át utaztatni, hogy a mezőről a tányérodra érjen.
Finom és ízletes
Persze ez szubjektív, de ha szereted a vöröshúsokat, akkor a szarvashús nagyszerű alternatíva a marhahúshoz, és remek steaket lehet belőle készíteni. Vagy ott van a vaddisznóhús, melyből készülhet pörkölt, darált hús, rántott hús, sültek, kemencés ételek. Gyakorlatilag a házi sertéshúshoz hasonlóan tudjuk használni, mindehhez alacsonyabb zsírtartalom és intenzívebb ízek társulnak. Utóbbi miatt a fűszerekkel csínján bánjunk.
Könnyű főzni-sütni
A vadhús sovány, ezért nem szabad túlsütni. Ez azt jelenti, hogy ha nem keményebb darabot használsz, vagy rakottan készítenéd el, akkor gyorsan elkészül. Tehát ha gyors recepteket keresel, akkor érdemes vadhúsban gondolkodnod.
Sokoldalú
A vadhús nagyon sokoldalú, és a legtöbb receptben a szarvashús helyettesítheti a marhahúst, a fácán és a fogoly pedig a csirkét. Mindkettő sokkal finomabb ételeket eredményez!
Könnyű hozzájutni
Ha mostanra kedvet kaptál egy jó vadashoz, akkor biztos felmerül benned, hogy miként juss hozzá az alapanyaghoz. A közvélekedéssel ellentétben nem olyan nehéz vadhúst venni, nem kell hozzá egy vadász nagybácsi, hogy szarvasbélszín legyen a hétvégi menün. A fogyasztói igények kielégítésére ma már többféle előkészített, fagyasztott vadhústermék érhető el a boltok polcain. Kockázott és csíkozott előkészített húsok, hússzeletek, hamburger vagy grillkolbász formájában. Ha fagyasztott vadhúst választunk, akkor mentesülünk az elejtés, a szállítás, a tisztítás munkájától, mert a csomagokba azok a húsfélék kerülnek, amelyek teljesen konyhakészek. De a pácolást végezhetjük saját ízlésünk szerint, és a kiválasztott receptnek megfelelően.
Néhány konyhai tipp, ha vadhúst készítenél
- A vadhúst sütjük, pároljuk, főzzük, vagy grillezzük. Fűszerei a fekete bors, borókabogyó, babérlevél, kakukkfű, rozmaring, szárított vagy friss gomba. Ízesítői pedig a vaj és a szalonna. Elkészíthetjük almával, szőlővel, citrommal, naranccsal, ribizlivel, málnával, aszalt szőlővel, aszalt szilvával.
- Érdemes a vadhúst mérettől függően 0,5-1 órán át szobahőmérsékleten pihentetni. A pihentetés célja, hogy a hús ne maradjon túl hideg, ne hűtse vissza a sütéshez használt felületet.
- Vadhúsból is lehet darált húst készíteni, mellyel minden darálthúsos étel kiváltható.
- Bélszínből vagy gerincből hirtelen sütve kiváló steakhúsok készíthetőek.
- A vadhúst ajánlatos az elkészítés előtt bepácolni. Olajos pácolással lehet kísérletezni a fűszerezéssel, a pácban akár egy teljes napot eltölthet a hús.
Forrás: cleaneating.hu