Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

KERTÉSZKEDJ OKOSAN

Kulturális hír

Cím

Ösküi általános iskolás gyermekek kertművelésben jeleskedtek...

„ KERTÉSZKEDJ OKOSAN"

 

Az Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete (ÖKKE) támogatást nyert a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesületnek a Civil szervezetek közösségépítő tevékenységét erősítő beruházások, programok támogatása című felhívására benyújtott, „Ösküi Kertbarátok Szabadidőpark Fejlesztése” című, 1954470336 számú projekt megvalósításra.

Ennek keretében, az István utcában lévő parkunkban 2020. augusztus 10-én megvalósítottuk a „KERTÉSZKEDJ OKOSAN” megnevezésű rendezvényt, amelyen „ösküi általános iskolás gyermeke% kertművelésben való jártasságának kialakítása, fejlesztése, jó gyakorlatként való bemutatása” volt a szakmai célunk.

A hőség, illetve a kora délutánra előre jelzett vihar ellenére

- 31 fő gyermek jelent meg a rendezvényen,

- a kicsiket féltő felnőtt hozzátartozó és pedagógus kísérők száma 9 fő volt,

- az ÖKKE által szervezésre kerülő programpontok végrehajtására 7 fő kertbarát vett részt.

Elsőként jómagam adtam tájékoztatást az egyesület tevékenységéről, a leader-pályázati projektről, és ismertettem a leader-együttműködés részleteit.

Ezt követően Szíjgyártó Dénes kertészmérnök, szakiskolai tanár adott tájékoztatást a családban is hasznosítható konyhakerti kiskert-ágyás, illetve virágoskert-ágyás létesítésével kapcsolatos ismeretekről. A gyakorlatra helyezte a hangsúlyt, bemutatta az augusztus elején-közepén telepíthető, választott növényfajták magjait, ill. palántáit. Lépésenként mutatta be a konyhakerti kiskert-ágyás, illetve virágoskert-ágyás létesítésének folyamatát, amelyben interaktív módon a gyermekek is részt vettek, a képek tanúsága szerint örömmel és hatékonyan:

Kamondi László ÖKKE-tag ismertette a leader-pályázati támogatás segítségével beszerzett gépeinket. Azok gyakorlati használatát is bemutatta, természetesen a biztonságos munkavégzés feltételeire is felhívva a figyelmet.

A gyermekek kertbarát vetélkedőn is részt vettek, Varga Teréz nyugalmazott pedagógus, ÖKKE-tag főszervezésében. A gyermekek két csapatra váltak: a SUTA PÁVIÁNOK és a KERT-ÉSZ csapatok mérték össze kertbarát ismereteiket és kreativitásukat:

- kertbarát puzzle kirakása,

- kertbarát totó kitöltése,

- figyelemfelkeltő plakát készítése az egészséges táplálkozással kapcsolatban, - zöldségnövények felismerése, termés és levélpárosítás,

- zöldségnövények felismerése ízleléssel, bekötött szemmel,

- felfüggesztett sárgarépa evése,

- alma hámozása (a héjnak egyben kellett maradnia), - kerti szerszámok felismerése.

A vetélkedőt, ha kis különbséggel is, a SUTA PÁVIÁNOK csapata nyerte, de mindkét csapat kapott oklevelet, és minden gyermek kapott jutalmat is.

A szünetekben, illetve az ebéd során, a rendezvényszervezéssel megbízott Öskü Község Fejlődéséért Alapítvány (ÖKFA) gondoskodott ásványvízről, üdítőről, süteményekről, illetve a sütögethető alapanyagokról, amelyeket a gyermekek el is készíthettek a szintén a leader-pályázat segítségével beszerzett 2 db sütőhelyen, és 2 db fa pavilonunk alatt fogyaszthatták el.

Az ebéd és kötetlen beszélgetés után sajnos megjelentek a viharfelhők. Ezért gyors megköszönés és elköszönés történt, azzal, hogy az Ösküi Hírekben a jelen cikk kerül közlésre a programról és értékeléséről.

Kitűzött szakmai feladatainkat megvalósítottuk, úgy, hogy közben a gyermekek jól érezték magukat, szívesen és örömmel vettek részt úgy a szakmai, mint a játékos illetve kötetlen program-elemekben, és ezzel bízvást elértük azt, hogy az átadott ismeretek átvételre kerültek, azok rögzülnek és örömteli érzések kötődnek hozzájuk.

Azon célunk érdekében, hogy a kialakításra került ágyásokba telepített növények fejlődését a gyermekek a későbbiekben is fegyelemmel követhessék, és ezzel is remélve és elősegítve, hogy majd felnőttként is kertészkedni fognak, a kertbarát egyesület tagjai az ágyásokat folyamatosan gondozni fogják.

Illetve, a kertbarát park nyitva áll úgy a programon részt vett gyermekek, mint a részt nem vett gyermekek előtt, akik részére ilyen módon is közvetíthetjük a kertbarát értékeket, a közös munka örömét, és az elért eredményekben való gyönyörködés magával ragadó és magáért beszélő élményét – köszönetet mondunk a mindezeket lehetővé tevő leader-támogatás biztosításáért, valamint a tárgyi program szervezésében, lebonyolításban segítő résztvevőknek egyaránt!

Harnos László elnök
Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete (ÖKKE)


Pályázati Tájékoztató

Az Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete sikeresen pályázott a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület – Civil Szervezetek közösségépítő tevékenységét erősítő beruházások, programok támogatása céljából, VP6-19.2.1.-7-3-17 című felhívás során és elnyert:

916 346 Ft támogatást.

(A pályázat : 3087168690 iratazonosító számú , 1954470336 számú projekt)

„Ösküi Kertbarátok Szabadidőpark Fejlesztése”

A fejlesztés célja az volt, hogy a kertbarátok tulajdonában lévő ingatlanokon (hrsz.: 1164, 1164) szabadidőpark alakuljon ki, ennek érdekében a parkban pihenésre szolgálótárgyak lettek elhelyezve, valamint a park használatához, karbantartásához szükséges eszközök kerültek beszerzésre. A pályázat során 2 db mozgatható kerti kiülő, 2 db mozgatható grillező, szalonnasütő, önjáró fűnyíró és fűkasza került beszerzésre.

A projekt megvalósítása során rendezvényt is tartottunk, melynek célja az volt, hogy a gyermekek számára segítséget nyújtsunk a kertészeti ismeretek megszerzésében. A program a „Kertészkedj okosan!„ rendezvény-címet kapta, melyet augusztus 10.-én nagy érdeklődés mellett valósítottunk meg ( erről egy másik tájékoztatóban bővebb ismertetést adtunk).

Együttműködési megállapodások megkötésével biztosítottuk, és a jövőben is megvalósítjuk, hogy a szabadidőpark szolgáltatásai az eszközökkel együtt mások számára is elérhetők legyenek.

Ezzel helyi partnerségek alakultak és alakulhatnak ki különböző közösségek között. 

Harnos László Elnök
Öskü Községi Kertbarátok Egyesülete