Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Zöldvárossá fejlesztik a különdíjas Herendet

Populáris hír

Herendi évértékelő és az idei tervek.

Pályázati pénzekből zöldvárossá fejlődik a település, mezőgazdasági és kerékpárutakat építenek, segítik a Bányatelepen élőket és javítanak az ottani infrastruktúrán a városrész rehabilitációja keretében. Herendi évértékelő és az idei tervek. 

Jánszky Lajos László polgármester szerint 2017 látszólag csendes nyugalomban telt el, kevésbé hozott látványos fejlesztéseket a város életében, mint az előző év. Ugyanakkor a „színfalak mögött” lázas munkával nagyszabású projektek előkészítése zajlott.
– Önkormányzatunk a Terület- és településfejlesztési Operatív Program keretében Herend zöldvárossá fejlesztésére nyert pályázatot 355,5 millió forint összegben. A projekt megvalósításának előkészítése folyamatban van. Ugyanezen program kínált lehetőséget egy újabb fejlesztés megvalósítására, melynek során 270 millió forintból 2018. október 31-ig elkészül a várost a Bányateleppel összekötő kerékpár- és mezőgazdasági vegyes út. A Herend Környéki Önkormányzatok Család és Gyermekjóléti Szolgálatot Fenntartó Társulása eredményesen vett részt egy pályázaton, amelynek segítségével gépjárműbeszerzés történt és megújul a családsegítő szolgálat épülete is, mintegy 20 millió forint támogatásból – kezdte a sikeres pályázatok felsorolását a polgármester.

Szólt arról is, hogy ezeken kívül pályázatot nyújtottak be „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megvalósítására. A munkát az irányító hatóság 55 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A programnak köszönhetően egy fő főállású szociális munkás segíti a bányatelepi lakosokat a hivatalos ügyek intézésében, pedagógusok tartanak tehetséggondozó, esetleg fejlesztő órákat a bányatelepi tanulóknak, és lesz egészségnap, valamint közbiztonsági nap is. Egy kis bérelt busszal könnyítik meg a gyerekek oktatási intézménybe való eljuttatását, és a felnőttek, idősek háziorvoshoz, gyógyszertárba és munkába való járását. – Az iménti pályázathoz kapcsolódik egy infrastrukturális fejlesztés is, amelyet szintén sikeresen készítettünk elő. Ez a leromlott városi területek rehabilitációjáról szól, és a herendi Bányatelep felzárkózását segíti elő. A program az itt lévő társasházak felújításával, valamint ezek ivóvíz- és szennyvízvezetékeinek a városi rendszerrel való összekötésével valósul meg. A pályázatunkat 150,8 millió forint összegű támogatásra találták érdemesnek. A szerződést még nem írtuk alá, mert a támogatást több, az eredeti céljainktól eltérő teljesítendő feltételhez kötötte a Magyar Államkincstár.

A cikk folytatódik a veol.hu oldalán >>

Szerző: Molnár Sándor
Fotó: Pesty Márton