Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

BakonyiHírek.hu

Bakonyi ritkaság az alpesi gőte

Populáris hír

E-mail

A hazánkban előforduló három gőtefaj legritkább képviselője az alpesi gőte a Bakony néhány pontján is él.

A farkos kétéltűek a szárazföldi gerincesek leghősibb képviselői, egyfajta átmenetet jelentenek a vízi és a szárazföldi életmód között. Ebbe a csoportba tartoznak a gőték, szalamandrák.

A hazánkban előforduló három gőtefaj legritkább képviselője az alpesi gőte (Triturus aplestris) az Északi-középhegység és a Bakony néhány pontján él. Nevének megfelelően, a magasabb hegyeket is kedveli, határainkon túl 3000 méteres magasságban is előfordul. A vízközeli élőhelyeket kedveli, így a lomberdő azon részén fordul elő ahol álló- vagy lassú folyású víz található. Az alpesi gőte a szárazon csak a sötétben mozog, napközben különböző rejtekhelyeken bújik meg, például mohapárnák, kövek, kidőlt fák alatt.

A nászidőszak során elsősorban a hűvösebb vizekben tanyázik, a lomberdőkben található tócsákban, kisebb tavacskákban. Az avatott szemlélő ebben az időszakban többek között a Déli-Bakony részét képező Kab-hegyen is találkozhat velük.

A gőték párzása meglehetősen bonyolult, a hím egy kis csomagot, ondócsomót helyez az aljzatra, a nőstény pedig kloákájával fölszippantja és testében megtermékenyíti és a petéket a víz alatti növényekre rakja.

Hazánkban természetvédelmi oltalom alatt áll a faj.

Írta és fényképezte: Ifj. Vasuta Gábor

 

Természettel, vidéki emberekkel kapcsolatos témák, kisfilmek, hírek, a BakonyiHírek anyacégének az Útirány.hu weboldalán, facebookos közösségében valamint youtube csatornáján találhatóak.

Mi is az az Útirány.hu?

Az Útirány.hu egy alulról jövő kezdeményezés, a vidéki turizmus jegyében. Weboldalunk bővülő információkkal, és minőségi videó tartalommal rendelkezik.

Mi, az Útirány.hu csapata célul tűztük ki 2014 óta, a falusi turizmus fellendítését Magyarországon, hogy minél többen ismerhessék meg a tájaink szépségét és sokszínűségét! Ezáltal, feltérképezzük és bemutatjuk az országban található, olyan látványosságokat is amelyek egyébként nem kapnak olyan nagy publicitást ill kevésbé ismertek. Cégünk arculatát követve, feltett szándékunk minden felvitt látványosságot, szálláshelyet, eseményt kisfilmben bemutatni. Ezt lehet szponzorálni, támogató cégeink logója az adatlapon kiemelt helyen szerepel. Fontosak számunkra az ott élő emberek is, mert az emberi érték is érték. Így lett az egyik mottónk: Útirány a vidéki értékek otthona. 

Webes életünk, megjelenésünk, önkormányzatok hivatalos weboldalának elkészítése, kezelése napirendszerűen szolgáltatással egészült ki a 2017-es esztendőben.

Már meglévő partnereink: Bakonybél, Sóly, Porva, Pénzesgyőr, Öskü, Bakonyszentlászló, Bakonygyirót, Fenyőfő, Szent László Turisztikai Egyesület, Bakonynána, Zichyújfalu

Tartsanak velünk! 

Útirány.hu kattintson a megtekintéshez

Facebook kattintson a megtekintéshez

YouTube kattintson a megtekintéshez

Ízelítőül: