A levendula gyógyhatása, nyári frissítő recepttel
Populáris hír
A levendula gyógyhatásai
- Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
-
Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
-
Aromaterápiában applikálva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Redukálja a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
-
Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, temperálja a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!
-
A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
-
Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
-
Az immunrendszert erősíti, élénkíti,
-
Relaxál, regenerál.
-
Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
-
Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
-
Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
-
Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
-
Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
-
Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
-
Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
-
Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
-
A bőrápolásban is kiváló.
-
Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
-
A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.
-
A levendula szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása): citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű
-
A levendula hatóanyagai: esszenciális olajai: 1-3 % linalool és linalyl-acetát, valamint 1,8 % cineol, kámfor. Továbbá cserző anyagok, flavionok, glikozid, gyanta, herniarin, keserűanyag, kumarin, limonén, rozmarinsav, szaponin, tannin, triterpenoid, umbelliferon, ursolsav.
Nyári frissítő receptek
Levendulás csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
4 dl tejszín
2 dl tej
4 tojássárgája
1 teáskanál levendulavirág
2-3 evőkanál cukor
Elkészítés
A tejet öntsük össze a tejszínnel, dobjuk bele az összetördelt csokoládét és a levendulavirágot, addig melegítsük, amíg össze nem olvad az egész. Szűrjük le, és a kiázott levendulát dobjuk ki.
A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejes-csokis keveréket folyamatos keverés mellett. A krémalapot öntsük vissza egy forralóedénybe, és lassú tűzön sűrítsük be (vigyázzunk, nehogy rántottát készítsünk belőle!).
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd öntsük fagylaltgépbe, és várjuk meg, míg elkészül a fagyi.
Levendulás citromos málna szörp
Hozzávalók 2 db 5 dl-es üveghez
1 kg kristálycukor
1 liter víz
60 dkg málna
6 ág levendula
1 citrom leve
1. A kristálycukrot feloldjuk a vízben, 10 percig lobogva főzzük, míg szirup lesz belőle.
2. A málnát turmixoljuk le a cukorsziruppal, adjuk hozzá a levendulavirágokat és a citrom facsart levét is. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd szitán törjük át, hogy ne legyen benne mag és eltávolítsuk a levendulát. Újabb 5 percig forraljuk a szörpöt.
3. Sterilizált üvegekbe töltjük a szörpöt, majd száraz dunsztban kihűtjük. Ha van elég fagyasztókapacitásunk, fél literes üvegekbe töltjük és fagyasszuk le.
A kép illusztráció!